info@gdvw.nl 0544 – 37 28 81

Slide background
Slide background
Slide background

Over de Molen

 

 

In 1862 werd in Vragender de eerste korenmolen gebouwd.

Vragender ligt wel 20 meter hoger dan de omliggende kerkdorpen van de gemeente Lichtenvoorde. Vandaar dat de oude molen van het type „grondzeiler“ prachtig te wind stond. Maar rondom de molen werd in de loop der jaren steeds meer gebouwd zodat de molen uiteindelijk in de jaren vijftig niet meer genoeg wind kreeg om volop voor de bakkers te gaan malen.

Toen werd besloten om de oude molen te slopen en in plaats daarvan een hogere molen te bouwen. In 1958 werd de daad bij het woord gevoegd en ging men op zoek naar een geschikte nieuwe molen. Die werd gevonden in Stedum, waar een uit 1869 daterende watermolen door motorbemaling overbodig was. De achtkantige molen werd wegens plaatsgebrek in Vragender op een vierkante stenen onderbouw gezet in plaats van op de gebruikelijke achtkantige stenen voet.

De vierkante stenen onderbouw werd 10 meter hoog zodat het een flinke hoge molen werd die nu nog steeds van alle kanten de wind volop in de zeilen heeft.

 

De molen is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en is dagelijks in bedrijf. Er worden zowel biologische als niet biologische granen zoals tarwe, spelt, boekweit, haver en rogge gemalen.

Er wordt gemalen voor zowel voor de bakkers, slagers, wederverkopers als ook voor particulieren.